2015-04-24 17:52:51• hírek • Kocsis Zoltán

Közel ötezer köbméter fát termeltek ki illegálisan Szatmár megyében 2013 óta

Az illegális fakitermelés okozta anyagi kár csak Szatmár megyében és csak az elmúlt két és fél évben meghaladja az egy millió lejt, derült ki az erdészeti hivatal pénteki beszámolójából. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a megyében megközelíti a hétezer hektárt a felügyelet nélküli erdők területe.

A hét közepén, szerdán és csütörtökön a Szatmár Megyei Rendőrség három személyt tartóztatott fel Vámfalu és Lajosvölgy községek területén. A három férfi összesen 4,8 köbméternyi, illegálisan kivágott fát szállított. A hatóság hármójuknak hétezer lejes bírságot szabott ki.

Ilyen és ehhez hasonló jelentések szinte heti részlegességgel érkeznek a rendőrség sajtóosztályáról. Az illegális fakitermelés bizony nem csak Székelyföldön, Moldvában vagy Máramarosban okoz hatalmas anyagi és környezeti károkat, hanem Szatmár megyében is.

Megyénkben 2013-től mostanáig 4716 köbméter fát termeltek ki illegálisan, amelynek az összértéke meghaladja az egy millió lejt, számolt be a pusztításról pénteken a prefektúrán Maria Antal, a Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal vezetője. Évekre lebontva 2013-ban 1366 köbméter fát vágtak ki illegálisan 224.424 lej értékben, 2014-ben 2950 köbmétert termeltek ki 668.000 lej értékben, míg az idei évben eddig közel 400 köbmétert loptak el.

Antal emlékeztetett arra, hogy 2014-ben ellenőrzéseket tartottak a csomaközi és az avasfelsőfalui erdészeti hivatalokban, melyeknek következtében a hivatal több munkatársa ellen is eljárást indítottak. Sokuknak jelenleg is tart az ügyük.

A szakember szerint a legnagyobb baj, hogy Szatmár megyében sok, 6756 hektárnyi erdő áll felügyelet és őrzés nélkül: az avasfelsőfalui erdészeti hivatal területén 2568, a szatmárnémetiben 1158, a sárközújlakiban 1400, a tasnádiban 1166, a barlafaluiban pedig 470 hektár.

Márpedig leginkább az ilyen területekről lopják a fákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: